wtorek, 20 września 2016

Niekawalerka dla kawalera

Kawaler Maciej kupił 3-pokojowe mieszkanie z myślą, że po wprowadzeniu się do niego będzie korzystał z dwóch pokoi, a ostatni zostanie wolny z myślą o przyszłości. Wstępnie zagospodarowany miał zostać korytarz, salon, kuchnia, sypialnia i łazienka. Maciejowi bardzo podobają się wnętrza nowoczesne z zabudową na wymiar - dużo prezentowanych przez niego inspiracji pochodziło z Homebooka. Miało być przestronnie, praktycznie i raczej modnie. 

Bardzo fajny układ mieszkania przewidywał centralnie umieszczony korytarz, wokół którego rozplanowane były wejścia do trzech pokoi, kuchni i łazienki. Kuchnia sąsiadowała z salonem, ale była od niego oddzielona ścianą. 
Rzut mieszkania według projektu dewelopera.
Źródło: Budnex
Zależało nam na otwarciu przestrzeni. Właścicielowi bardzo podobały się wyspy kuchenne, toteż wprowadziliśmy drobne przeróbki w układzie ścian i elektryki, tak, by kuchnię otworzyć na salon i zyskać dzięki temu w korytarzu miejsce na sporą szafę przy wejściu i zamykaną garderobę.
Rzut mieszkania według projektu.
Proj. J. Bielak
Korytarz: 
W korytarzu przy wejściu znalazła się spora szafa na odzież wierzchnią Macieja i odwiedzających go gości. Centralna część szafy miała przewidzianą ławkę, żeby wygodnie było zakładać buty. Żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń bez ujmy na przestronności mieszkania, od szafy w zabudowie przewidziany został ciąg pawlaczy mający pomieścić rzadziej wykorzystywane przedmioty właściciela. Na przeciwległej ścianie znalazło się miejsce na spore lustro. Za szafą w holu wejściowym zaprojektowałam zamykaną garderobę / pomocny schowek. 
Szafa w holu wejściowym z ławką. Za szafą wejście do garderoby.
Proj. J. Bielak
Widok z korytarza w kierunku kuchni i salonu.
Proj. J. Bielak
Salon z aneksem kuchennym:
Projekt przewidywał wejście z korytarza szerokim przejściem do strefy salonu, jadali i kuchni. Według wytycznych Inwestora w salonie miała się znaleźć ściana z cegieł, wygodny kącik wypoczynkowy z miejscem na duży telewizor, sporo schowków, i narożna sofa. W projekcie zaplanowałam w związku z tym wyeksponowanie całej lewej ściany. Po obwodzie znalazły się szafki z białymi frontami i dębowym litym blatem do wykonania na zamówienie. Powierzchnię ściany ograniczonej szafkami zaprojektowałam w wykończeniu licówkami cegieł. W centralnej części ściany przewidziano TV. 
Główna ściana salonu z telewizorem i zabudową na wymiar.
Proj. J. Bielak
Na lewo od ściany telewizyjnej znalazła się dalsza część zabudowy szafkami z półkami na książki i pamiątki. 
Ściana z szafkami i półkami na książki i pamiątki.
Proj. J. Bielak
Projekt przewidywał połączenie salonu w jego tylnej części z aneksem kuchennym. Maciejowi zależało na tym, by w kuchni znalazła się wyspa a szafki kuchenne miały fronty w okleinie z orzecha. Jako, że orzech jest ciemnym drewnem, postanowiłam część szafek zaprojektować z białymi frontami, by nie przyciemniać za bardzo wnętrza. Przewidziałam szafki bez uchwytów i gałek. Nad wyspą znalazł się okap w formie industrialnej rury. Pomiędzy kuchnią a salonem znalazło się miejsce na czteroosobowy okrągły stół. 
Aneks kuchenny z orzechowymi i białymi frontami.
Proj. J. Bielak
Aneks kuchenny z wyspą.
Proj. J. Bielak
Aneks kuchenny z wyspą i kącik jadalniany.
Proj. J. Bielak
Łazienka: 
W dość małej łazience miała znaleźć się kabina prysznicowa, toaleta, umywalka i pralka. W ramach dość dużej gimnastyki powstały trzy wersje ustawienia sprzętów. Wystrój musiał być dość minimalistyczny, żeby dekoracjami nie przytłoczyć i tak dość małej przestrzeni. 
Jedna z wersji przewidywała lokalizację kabiny prysznicowej na lewo od wejścia i zaraz za nią zabudowy z ukrytą w szafce pralką i umywalką nablatową. Na przeciwległej ścianie znalazła się toaleta i grzejnik łazienkowy. Kolorystyka przewidywała kremowo-białe płytki na dwóch ścianach i podłodze, kontrastowo ciemno szare płytki na kolejnej ścianie i szaro-kremową mozaikę jako wykończenie blatu szafy i stelaża wc. 
Szaro-kremowa mała łazienka z prysznicem.
Proj. J. Bielak
Szaro-kremowa mała łazienka - kabina prysznicowa i szafka z pralką i umywalką.
Proj. J. Bielak
Szaro-kremowa łazienka - widok na toaletę.
Proj. J. Bielak
Łazienka - wersja alternatywna:
Druga wersja łazienki przewidywała podobny układ. Umiejscawiała również prysznic na lewo od wejścia i ciąg pralkowo-umywalkowy za nic, ale przewidziano w niej zagięcie szafki pod umywalką w kształt litery L, tak, by pralka znalazła się na ścianie na przeciwko wejścia. Toaleta miała się znaleźć naprzeciwko drzwi, a przestrzeń nad stelażem toalety zaplanowano zabudować szafką. Lustra w tej łazience zaprojektowano w całym narożniku nad szafką umywalkową, tak, by optycznie powiększały łazienkę. Kolory wystroju nawiązywać miały do reszty mieszkania. Drewno zabudowy to dąb, ściany i podłogę w większości pokryć miały duże szare płytki, a prawą ścianę - jasno szare.  
Łazienka w szarościach - widok od wejścia.
Proj. J. Bielak
Łazienka w szarościach - widok na kabinę prysznicową i umywalkę.
Proj. J. Bielak
Łazienka w szarościach - widok na ścianę z kabiną prysznicową i umywalką.
Proj. J. Bielak