wtorek, 11 października 2016

Żyjąca ściana




Zielona ściana, albo tłumacząc dosłownie z angielskiego - żyjąca ściana lub pionowy ogród, to pomysł opatentowany w 1938 roku przez Stanleya Hart Whitea na dekorację ścian roślinami. 

Zielone ściany to wolnostojące lub mocowane do ścian budowlanych panele z roślinami uprawianymi w sposób hydroponiczny, czyli bezglebowo, na pożywkach wodnych. Istnieją też alternatywne metody wykonywania wertykalnych ogrodów - np. z wykorzystaniem nieco odchylonych od pionu doniczek, montowanych na specjalnie przystosowanym do tego stelażu. 
Zdjęcie: www.inhabitat.com
Wertykalne ogrody to coraz częstszy sposób na przywracanie zieleni betonowym dżunglom, jakimi są w większości nasze miasta. To również sposób na nietuzinkowe uzupełnienie aranżacji mieszkań i domów. W zależności od usytuowania względem stron świata i oświetlenia zielonej ściany, dobierając odpowiednie gatunki roślin, można stworzyć magiczną kompozycję urozmaicającą wystrój naszego salonu, korytarza, kuchni, czy nawet łazienki. Jedyne pomieszczenie, w którym ciężko sobie wyobrazić zieloną ścianę to chyba sypialnia ze względu na konflikt interesu w zapotrzebowaniu na tlen u ludzi i u roślin :) 

Poniżej kilka magicznych inspirujących aranżacji pomieszczeń z wykorzystaniem zielonych ścian. 


Salony
Zdjęcie: www.flowall.com
Zdjęcie: www.pinterest.com
Zdjęcie: www.decoist.com
Zdjęcie: www.br.pinterest.com
Zdjęcie: www.pinterest.com
Zdjęcie: www.pinterest.com
Korytarze
Zdjęcie: www.pinterest.com
Zdjęcie: www.qarmazi.com
Łazienki
Zdjęcie: www.irastar.com
Zdjęcie: www.houzz.com
Zdjęcie: www.pinterest.com




Zdjęcie: www.peard.com.au
Zdjęcie: www.minimalisti.com
Kuchnie i jadalnie
Zdjęcie: www.decoist.com
Zdjęcie: www.theinteriordirectory.com
Zdjęcie: www.home-designing.com
Zdjęcie: www.dwellwithdignity.org
Zdjęcie: www.decoist.com
Od samego patrzenia na te zdjęcia mam zaraz lepszy humor i jestem spokojniejsza, więc efekt takie "namacalnej" żywej ściany na człowieka musi być naprawdę rewelacyjny :) 

środa, 5 października 2016

Z tęsknoty za kamienicą

Marta i Łukasz mieszkają w bloku, ale tęskno im było do bardziej kamienicznych klimatów. Po ślubie zdecydowali się wyremontować swoje mieszkanie w taki sposób, by można w nim było zapomnieć to tym, że znajduje się ono na blokowisku. Poniżej kilka ujęć z moich prostych wizualizacji do ich projektu.
Mieszkanie w bloku
Proj. J. Bielak
Rzut mieszkania
W samym układzie mieszkania nie zaplanowaliśmy z Właścicielami żadnych zmian - wszystkie pomieszczenia zostały tam, gdzie były i takiej wielkości, jakiej były. Wchodząc do mieszkania wkracza się do korytarza, wokół którego promieniście usytuowane są pozostałe pomieszczenia. Na wprost wejścia znajduje się łazienka, obok niej stosunkowo mała kuchni, po prawej stronie jest salon sąsiadujący z sypialnią.
Rzut mieszkania dwupokojowego
Proj. J. Bielak
Marcie i Łukaszowi zależało na klasycznym wykończeniu mieszkania, więc projekt przewidywał wymianę wszystkich drzwi wewnętrznych na klasyczne białe drzwi płycinowe. Mieszkanie nie jest zbyt duże, więc zaplanowaliśmy jego wykończenie jasnymi meblami - głównie białymi. Żeby bieli nie było po remoncie zbyt dużo, na ścianach miały się pojawić kolory, stonowane, ale kolory :) Posadzka spajająca wszystkie pokoje przewidziana została w ciepłym odcieniu naturalnego dębu z wykończeniem białymi dużymi listwami przypodłogowymi.

Korytarz
Centralnie usytuowany korytarz stanowi przejście między wszystkimi pomieszczeniami. Do tej pory był fioletowy i dość ciemny. Jak każdy korytarz w mieszkaniu, po remoncie miał być praktyczny. W związku z tym projekt przewidywał, że za drzwiami wejściowymi będzie w nim miejsce na szafę na wymiar, w której zmieszczą się ubrania wierzchnie gości oraz szuflady na czapki, rękawiczki, szaliki i obecnie noszone buty. Przy wejściu do łazienki przewidziane zostało miejsce na spore lustro. Do tej pory w korytarzu stała duża komoda - pamiątka rodzinna Marty. Piękny i praktyczny mebel nie zmienił miejsca po remoncie - nadal wita gości na wejściu. 
Korytarz w mieszkaniu dwupokojowym
Proj. J. Bielak
Korytarz - po lewej wejście do mieszkania, po prawej - drzwi do łazienki.
Proj. J. Bielak

Duży pokój
Salon to centrum życia rodzinnego i towarzyskiego. Musiał być tak zaprojektowany, żeby znalazło się w nim miejsce na stół jadalny (w małej kuchni nie ma miejsca na stół), na miejsce do czytania dla Marty, na centralnie ustawiony telewizor z miejscem przed nim dla Łukasza i jego gier, na przechowywanie (książek, pamiątek, ale i odzieży) oraz na spory, rozkładany narożnik, żeby wygodnie przyjmować gości i móc im zaoferować nocleg. 
Salon w mieszkaniu dwupokojowym - widok na część telewizyjną
Proj. J.Bielak
Salon w mieszkaniu dwupokojowym - widok na część jadalną
Proj. J. Bielak
Salon w mieszkaniu dwupokojowym - widok na część wypoczynkową
Proj. J. Bielak
Salon w mieszkaniu dwupokojowym - widok na wejście do salonu
Proj. J. Bielak

Łazienka
Łazienka przed remontem wyposażona była w wannę, jednak Marta z Łukaszem zdecydowali się z niej zrezygnować na rzecz prysznica i dodatkowego miejsca do przechowywania. W dość długiej i wąskiej łazience, poza kabiną prysznicową znalazła się umywalka z szafką, pralka, toaleta, praktyczny grzejnik, szafa na kosmetyki oraz lustro-szafa nad umywalką. 
Widok na łazienkę od strony wejścia
Proj. J. Bielak
Widok na łazienkę od strony wejścia
Proj. J. Bielak
Widok na wejście do łazienki
Proj. J. Bielak

Sypialnia
To pomieszczenie u Marty i Łukasza miało być praktyczne i rozwojowe :) Duża szafa, zajmująca całą jedną ścianę w pokoju, była bardzo praktyczna i nie miało sensu jej demontowanie, więc w ramach projektu zyskała tylko nowe jasne fronty w skandynawskim stylu. Do sypialni przeprowadziła się komoda, która do tej pory stała w salonie. Pod oknem znalazło się miejsce na rozkładane łóżko z widokiem na telewizor. 
Sypialnia w mieszkaniu dwupokojowym - widok od wejścia
Proj. J. Bielak
Sypialnia w mieszkaniu dwupokojowym - widok os strony okna
Proj. J. Bielak
Projekt obejmował również kuchnię, ale nie wymagała ona wizualizacji, więc przedstawić ją będę mogła dopiero, jak uda mi się wybrać do Marty i Łukasza w jakiś słoneczny dzień i zrobić zdjęcia efektu prac :) 

poniedziałek, 26 września 2016

Pomysł na zaproszenie: dziennik podróżnika

Ania jest aktywną dziewczyną, wspina się, podróżuje, chodzi po górach. Dla Ani najlepszą formą wypoczynku, jest ta, po której jest styrana. Ani ulubione buty to fivefingersy, ukochana torebka to plecak turystyczny, a wymarzone danie to schabowy w schronisku. Ania niedawno brała ślub, a przed ślubem miała oczywiście wieczór panieński. 

Zaproszenie na wieczór panieński
(Fot.J.Bielak)
Wieczór panieński Ani odbył się w klimacie turystycznym, a przyszła Panna Młoda miała na dzień dobry za zadanie w survivalowy sposób pozyskać składniki na grzańca i przygotować z nich rozgrzewający napój dla swoich koleżanek: saperką wykopać butelkę wina, wspiąć się na drzewo, by ściągnąć z niego pomarańcze, na azymut dotrzeć do punktu ukrycia przypraw itp. Jednak zanim Gwiazda Wieczoru dotarła na swój wieczór panieński dostała zaproszenie w formie Dziennika Podróżnika, w którym zebrane były różne przygody, które dzieliła z dziewczynami mającymi uczestniczyć w wieczorze panieńskim. Ostatnia, jeszcze nie w pełni uzupełniona przygoda, czyli wieczór pożegnania z wolnością, zawierała wytyczne, co do tego, gdzie ma się stawić, by zacząć swoje świętowanie.

Oto kilka zdjęć dziennika zaproszeniowego Ani:

Zaproszenie na wieczór panieński
(Fot.J.Bielak)
Zaproszenie na wieczór panieński
(Fot.J.Bielak)
Zaproszenie na wieczór panieński
(Fot.J.Bielak)
Zaproszenie na wieczór panieński
(Fot.J.Bielak)
Zaproszenie na wieczór panieński
(Fot.J.Bielak)
Zaproszenie na wieczór panieński
(Fot.J.Bielak)
Zaproszenie na wieczór panieński
(Fot.J.Bielak)

wtorek, 20 września 2016

Niekawalerka dla kawalera

Kawaler Maciej kupił 3-pokojowe mieszkanie z myślą, że po wprowadzeniu się do niego będzie korzystał z dwóch pokoi, a ostatni zostanie wolny z myślą o przyszłości. Wstępnie zagospodarowany miał zostać korytarz, salon, kuchnia, sypialnia i łazienka. Maciejowi bardzo podobają się wnętrza nowoczesne z zabudową na wymiar - dużo prezentowanych przez niego inspiracji pochodziło z Homebooka. Miało być przestronnie, praktycznie i raczej modnie. 

Bardzo fajny układ mieszkania przewidywał centralnie umieszczony korytarz, wokół którego rozplanowane były wejścia do trzech pokoi, kuchni i łazienki. Kuchnia sąsiadowała z salonem, ale była od niego oddzielona ścianą. 
Rzut mieszkania według projektu dewelopera.
Źródło: Budnex
Zależało nam na otwarciu przestrzeni. Właścicielowi bardzo podobały się wyspy kuchenne, toteż wprowadziliśmy drobne przeróbki w układzie ścian i elektryki, tak, by kuchnię otworzyć na salon i zyskać dzięki temu w korytarzu miejsce na sporą szafę przy wejściu i zamykaną garderobę.
Rzut mieszkania według projektu.
Proj. J. Bielak
Korytarz: 
W korytarzu przy wejściu znalazła się spora szafa na odzież wierzchnią Macieja i odwiedzających go gości. Centralna część szafy miała przewidzianą ławkę, żeby wygodnie było zakładać buty. Żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń bez ujmy na przestronności mieszkania, od szafy w zabudowie przewidziany został ciąg pawlaczy mający pomieścić rzadziej wykorzystywane przedmioty właściciela. Na przeciwległej ścianie znalazło się miejsce na spore lustro. Za szafą w holu wejściowym zaprojektowałam zamykaną garderobę / pomocny schowek. 
Szafa w holu wejściowym z ławką. Za szafą wejście do garderoby.
Proj. J. Bielak
Widok z korytarza w kierunku kuchni i salonu.
Proj. J. Bielak
Salon z aneksem kuchennym:
Projekt przewidywał wejście z korytarza szerokim przejściem do strefy salonu, jadali i kuchni. Według wytycznych Inwestora w salonie miała się znaleźć ściana z cegieł, wygodny kącik wypoczynkowy z miejscem na duży telewizor, sporo schowków, i narożna sofa. W projekcie zaplanowałam w związku z tym wyeksponowanie całej lewej ściany. Po obwodzie znalazły się szafki z białymi frontami i dębowym litym blatem do wykonania na zamówienie. Powierzchnię ściany ograniczonej szafkami zaprojektowałam w wykończeniu licówkami cegieł. W centralnej części ściany przewidziano TV. 
Główna ściana salonu z telewizorem i zabudową na wymiar.
Proj. J. Bielak
Na lewo od ściany telewizyjnej znalazła się dalsza część zabudowy szafkami z półkami na książki i pamiątki. 
Ściana z szafkami i półkami na książki i pamiątki.
Proj. J. Bielak
Projekt przewidywał połączenie salonu w jego tylnej części z aneksem kuchennym. Maciejowi zależało na tym, by w kuchni znalazła się wyspa a szafki kuchenne miały fronty w okleinie z orzecha. Jako, że orzech jest ciemnym drewnem, postanowiłam część szafek zaprojektować z białymi frontami, by nie przyciemniać za bardzo wnętrza. Przewidziałam szafki bez uchwytów i gałek. Nad wyspą znalazł się okap w formie industrialnej rury. Pomiędzy kuchnią a salonem znalazło się miejsce na czteroosobowy okrągły stół. 
Aneks kuchenny z orzechowymi i białymi frontami.
Proj. J. Bielak
Aneks kuchenny z wyspą.
Proj. J. Bielak
Aneks kuchenny z wyspą i kącik jadalniany.
Proj. J. Bielak
Łazienka: 
W dość małej łazience miała znaleźć się kabina prysznicowa, toaleta, umywalka i pralka. W ramach dość dużej gimnastyki powstały trzy wersje ustawienia sprzętów. Wystrój musiał być dość minimalistyczny, żeby dekoracjami nie przytłoczyć i tak dość małej przestrzeni. 
Jedna z wersji przewidywała lokalizację kabiny prysznicowej na lewo od wejścia i zaraz za nią zabudowy z ukrytą w szafce pralką i umywalką nablatową. Na przeciwległej ścianie znalazła się toaleta i grzejnik łazienkowy. Kolorystyka przewidywała kremowo-białe płytki na dwóch ścianach i podłodze, kontrastowo ciemno szare płytki na kolejnej ścianie i szaro-kremową mozaikę jako wykończenie blatu szafy i stelaża wc. 
Szaro-kremowa mała łazienka z prysznicem.
Proj. J. Bielak
Szaro-kremowa mała łazienka - kabina prysznicowa i szafka z pralką i umywalką.
Proj. J. Bielak
Szaro-kremowa łazienka - widok na toaletę.
Proj. J. Bielak
Łazienka - wersja alternatywna:
Druga wersja łazienki przewidywała podobny układ. Umiejscawiała również prysznic na lewo od wejścia i ciąg pralkowo-umywalkowy za nic, ale przewidziano w niej zagięcie szafki pod umywalką w kształt litery L, tak, by pralka znalazła się na ścianie na przeciwko wejścia. Toaleta miała się znaleźć naprzeciwko drzwi, a przestrzeń nad stelażem toalety zaplanowano zabudować szafką. Lustra w tej łazience zaprojektowano w całym narożniku nad szafką umywalkową, tak, by optycznie powiększały łazienkę. Kolory wystroju nawiązywać miały do reszty mieszkania. Drewno zabudowy to dąb, ściany i podłogę w większości pokryć miały duże szare płytki, a prawą ścianę - jasno szare.  
Łazienka w szarościach - widok od wejścia.
Proj. J. Bielak
Łazienka w szarościach - widok na kabinę prysznicową i umywalkę.
Proj. J. Bielak
Łazienka w szarościach - widok na ścianę z kabiną prysznicową i umywalką.
Proj. J. Bielak